Skogen rakt igenom väggen

Med semestertider runt hörnet passade vi på att ställa några frågor till arkitekten bakom den hyllade 72h cabin, Jeanna Berger på FH Bygg. The 72 h cabin är ett glashus som finns placerat på några av Sveriges vackraste platser med syftet att få människors välbefinnande att öka genom den direkta närheten till naturen.   

 


 


Skogen rakt igenom väggen

Med semestertider runt hörnet passade vi på att ställa några frågor till arkitekten bakom den hyllade 72h cabin, Jeanna Berger på FH Bygg. The 72 h Cabin är ett glashus som finns placerat på några av Sveriges vackraste platser med syftet att få människors välbefinnande att öka genom den direkta närheten till naturen.  

Hur gick tankarna inför att skapa the 72h Cabin?

– Huvudfokus för projektet the 72 hour cabin var att undersöka den effekt naturen kan ha på våra stressnivåer så mitt mål var att ta fram en byggnad som maximerade exponeringen för omgivningen utan att göra användaren otrygg, berättar Jeanna.
Konstruktionen blev ett psykologiskt experiment där utformningen utgått från våra grundläggande mänskliga behov. Många som ser byggnaden på bild utrycker en oro för att de ska känna sig betraktade men ingen jag talat med som faktiskt bott i glashusen har känt av denna oro. Den bakre väggen och portarna är solida för att användaren ska kunna stänga om sig och ha ryggen tryggad. Golvet är upplyft från marken för att komma undan det stressmoment som vissa ser i minde djur, ormar och insekter. Det finns något lekfullt med att behöva ta ett kliv upp från marken, vi får ett annat perspektiv! 

Vad betyder hållbarhet för er?

– Hållbarhet för oss är att leverera en produkt som håller hög nivå när det kommer till kvalitet – gällande form, hantverk och material. Genom att skapa något som uppskattas av användarna har vi gett produkten goda förutsättningar till en lång livslängd och det i kombination med att byggnaderna går att plocka isär och återanvända tycker vi gör dem hållbara. 


Varför är det viktigt för er att använda PEFC-certifierat trä i era konstruktioner?

– Genom att använda certifierat trä är vi garanterade att det materialet vi använder kommer från ett hållbart skogsbruk och då hela vårt koncept bygger på närhet till naturen är vi så klart måna om skogen.  

Vilken leverantör kommer PEFC-materialet ifrån?

– Moelven levererar majoriteten av vårt material. 

Vad betyder närhet till skogen och naturen för er på FH Bygg?

– Det är en ständig källa till inspiration för oss men också där vi hittar vi lugnet stressiga dagar. 

Har ni några nya spännande projekt framöver som ni vill dela med er av?

– Just nu håller våra möbelsnickare på att bygga en bastu som vi ska lansera till sommaren, berättar Jeanna. Prototypen kommer sättas upp hos Erikson Cottage vid Lagmanshagasjön.


The 72 h Cabin går bland annat att bokas här.