”För mig handlar det om ansvar och kvalitet”

”För mig handlar det om ansvar och kvalitet”

André Torstensson, från Runtorp utanför Kalmar, är en driftig person med många järn i elden. Bara 26 år gammal men redan en erfaren skogsentreprenör.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut?

– Ingen dag är den andra lik och det ­gillar jag. Mitt huvudsakliga arbete är ­avverkning men jag kör även ­mycket gräv­entreprenad inom den skogliga ­sektorn. Det som är roligt med mitt ­arbete är att jag hela tiden får tänka och vara med om att skapa någonting. Varje jobb har olika förutsättningar och trots att det finns instruk­tioner för varje uppdrag så handlar mycket om egna initiativ och att använda min personliga erfarenhet och kunskap.
   André Torstensson försöker jobba så mycket lokalt som möjligt, han ­gillar hemmaplan. De senaste åren har han dock märkt av ökad konkurrens och en del prispress då fler fristående aktörer tillkommit, speciellt inom avverkning. Men det tar han med ro.
   – I skolan hade vi en lärare i företags­ekonomi som sa en viktig sak: ”våga ta ­betalt!” Och det lever jag efter. Kan jag inte ta rätt betalt så kan någon annan göra jobbet. Jag ska inte köra billigast men jag ska hålla hög kvalitet, det ska kunden alltid kunna kräva av mig. I min värld är det kunden som styr – eller som man brukar säga: ”kunden har alltid rätt”.

Skogsentreprenören André Torstensson vet sitt värde på marknaden.

Tydliga mål

Trots att André är ung har han en tydlig bild över hur han vill driva företag.
   – De pengarna jag lägger in företaget vill jag ha samma avkastning på som om jag skulle satsat motsvarande summor på börsen. Min vinstmarginal ska ligga på cirka 8 procent. Då gäller det att det snurrar på. 

Hur har Coronapandemin påverkat dig och ditt företag?
– Det märktes direkt. Många kunder ­valde att avvakta inplanerade jobb. I ­början av mars var stora delar av året fulltecknad men det ändrades snabbt när de ­flesta valde att skjuta uppdragen på framtiden. I maj och juni stod det helt still. Jag får många förfrågningar men det handlar om jobb som kunderna vill lägga i höst eller nästa år. 

Har du några tips till en blivande entreprenör?
– Ja det var egentligen det jag sa tidigare, ta rätt betalt och våga säga nej till uppdrag. Kanske skulle några säga att det är en kaxig inställning men jag tycker det är otroligt viktigt.
   När det gäller pris så vill André inte tumma på sina marginaler.
   – Du ska kunna leva på det du gör. Ta inte på dig jobb om du känner att du inte kan leverera full kvalitet utifrån din kunskap ­eller den utrustning du har. Det blir bäst i längden och det är så du får dina kunder att komma tillbaka.
   – Det jag har märkt är att det är kvali­teten i jobbet som kunderna ­kommer ihåg, inte om det kostade några kronor mer per timme. Återkommande kunder är guld värt. Det är dem man ska vårda och ge bra service, säger André.

Håll koll på papperna

Ett annat väldigt viktigt tips är att hålla ordning på papperna. Det är kanske det allra viktigaste tipset, säger André.
   – Som PEFC-certifierad får jag möjlighet att hålla ordning och sköta administrationen. Och för mig som varit certifierad från start är det inget konstigt eller krångligt. Tvärtom ser jag det som en kvalitetsstämpel och en konkurrensfördel. Att ha bra koll på läget både när det gäller hur man håller sina maskiner i ordning, hur man utför uppdragen men också hur man sköter sin administration. 


André Torstensson är en flitig användare av sociala medier. Ni kan bland annat följa honom på Instagram: instagram.com/worstcutter