Efterfrågan och kraven på certifierat virke blir allt större. Något som fick Woody Åkersberga att snabbt ställa om och bli certifierade i rekordfart hösten 2019.

Den hållbare bygghandlaren


– Det känns väldigt bra att vara certifierade i tider som dessa. Dessutom en väldigt lyckad och lönsam satsning, säger Johan Stridsberg, VD.

Bygghandlare sedan 1956

Sedan 1956 har familjen Stridsberg drivit bygghandel i Åkersberga. I dag är de ungefär 32 anställda och sedan 1999 en del av Woody med tredje generationen Stridsberg vid rodret när Johan Stridsberg är VD för företaget hans farfar en gång startade. 

- Hållbarhet är något som alltid varit viktigt för oss, som en lokal aktör och ett traditionellt familjeföretag kan vi inte tumma på kvalitet eller hållbarhet, säger Johan Stridsberg.

Hög efterfrågan på certifierat virke

Efterfrågan kring certifierat virke är även det något som har ökat och tog fart för några år sedan bland de riks- och regiontäckande företagen, som nu uteslutande bygger Svanenmärkta hus. För Woody i Åkersberga blev de ökade kraven från stora kunder något att snabbt agera på. Under några intensiva månader i slutet av 2019 PEFC-certifierade de sig. 

- Det var inte så svårt! Vi gjorde det i en gruppcertifiering tillsammans med andra anläggningar inom Woody, där vi hade utbildningar med spårbarhetsansvarige som även satte upp all dokumentation kring ledningssystemet. Vi har även haft ett antal revisioner efter det och det har gått bra, berättar Jens Mårdh, spårbarhetsansvarig på Woody Åkersberga. 

  - Vi har varit miljöcertifierade väldigt länge och just PEFC-certifieringen är något nästan samtliga stora aktörer kräver i dag


Certifieringen har lett till att de anställda fått en del andra uppgifter samt genomgå utbildningar för att kunna hantera kraven som kommer med certifieringen men internt har det mottagits mycket väl. 

- Vi har varit miljöcertifierade väldigt länge och just PEFC-certifieringen är något nästan samtliga stora aktörer kräver i dag så för vår del var det nödvändigt för att kunna fortsätta leverera professionella varor för dem, samtidigt som vi märker att allt fler små- och mellanstora företag börjar förhålla sig till certifierat virke, säger Johan Stridsberg.

Allt virke certifierat

Hos Woody i Åkersberga är nu allt virke certifierat, vilket gör det enkelt för kunderna att veta att de får ett hållbart, ansvarsfullt och högkvalitativt material. 

- Dessutom är det enklare för oss om allt virke är certifierat! En vision vore om det i framtiden var möjligt att lägga till en QR-kod på varje bräda så att köparen, eller slutkunden, kunde se att det kommer från en hållbar skog och har hanterats korrekt, säger Jens Mårdh.